ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ένταξη σε χρηματοδότηση του εξωτερικού καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης Αιγείρας - Λύση στα χρόνια προβλήματα των κατοίκων

Η αντικατάσταση του εξωτερικού καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης Αιγείρας, που εδώ και χρόνια με τις συνεχείς βλάβες που παρουσιάζει αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής, περιλαμβάνεται στα έργα που εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, αφού υπεβλήθη έχοντας πλήρη ωριμότητα και σωστή προετοιμασία εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας.

 

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του εξωτερικού καταθλιπτικού αγωγού που ξεκινά από την υφιστάμενη γεώτρηση-αντλιοστάσιο στον ποταμό Κράθη και καταλήγει στη δεξαμενή της Αιγείρας, στον οικισμό Μαρμάρων. 

 

Οι νέοι σωλήνες θα είναι φτιαγμένοι από ελατό χυτοσίδηρο σφαιροειδούς γραφίτη (ductile iron) επειδή παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή σε πίεση, στο χρόνο καθώς και στις καταπονήσεις λόγω καιρικών συνθηκών και έντονων καιρικών φαινομένων, έχοντας παράλληλα μεγάλη ευκολία μηχανικής επεξεργασίας.

 

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της το έτος 2016, παρέλαβε όλα τα δίκτυα και εγκαταστάσεις ύδρευσης των δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Αιγιαλείας, μεταξύ των οποίων και του τέως Δήμου Αιγείρας, τμήμα του οποίου είναι και το εξωτερικό δίκτυο από την γεώτρηση της Αιγείρας στον ποταμό Κράθη μέχρι την κεντρική δεξαμενή της Αιγείρας στον οικισμό Μαρμάρων. 

 

Το δίκτυο αυτό παρουσιάζει εδώ και χρόνια συνεχείς και σημαντικές βλάβες και γι’αυτό η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας προχώρησε σε σημειακές παρεμβάσεις, προκειμένου να περιοριστεί τόσο η συχνότητα όσο και η έκταση των βλαβών. 

 

Γι’αυτό το λόγο και η επιχείρηση το 2017 προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για αντικατάσταση του αγωγού, που υπεβλήθη ως υποψήφια για ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος Ι». 

 

Αφού τότε δεν εντάχθηκε, το 2020 η δημοτική αρχή Καλογερόπουλου υπέβαλε την ώριμη πλέον μελέτη προς χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, μιας και πλέον το έργο χρηματοδοτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη.

 

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος εκφράζει τη βαθιά του ικανοποίηση για την εξέλιξη, καθώς δρομολογείται ένα ακόμη έργο κοινής ωφελείας, που θα βελτιώσει πολύ την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι συχνά ταλαιπωρούνται από βλάβες και διακοπές ύδρευσης. 

 

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Δ.Ε. Ακράτας-Αιγείρας κα Μαρία Σταυροπούλου τονίζει πως με το έργο αυτό θα δοθεί οριστικά λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, τη σωστή προετοιμασία από τις δημοτικές υπηρεσίες και την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου