ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Προς…χαλάρωση το lockdown - Τι θα γίνει με κομμωτήρια, λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση - Αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σ/Κ

Οι ειδικοί συνεδριάζουν αύριο (17.03.2021) για να αξιολογήσουν τα μέτρα και να εξετάσουν σε ποια χρειάζεται αλλαγή και όλα δείχνουν ότι έρχεται μερική επαναλειτουργία της αγοράς και αλλαγή στις απαγορεύσεις μετακινήσεων. Το lockdown παραμένει αλλά… χαλαρώνει.

 

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς και η χαλάρωση του lockdown σε δυο φάσεις: στις 22 Μαρτίου, την άλλη Δευτέρα δηλαδή και στις 29 του μήνα.

 

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα 22 του μήνα τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, τα οποία θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα και μόνο με ραντεβού.

 

Προς άνοιγμα φαίνεται ότι οδεύει και το λιανεμπόριο, είτε με click away είτε με click in a shop, αλλά από τις 29 του μηνός. Το σενάριο να κάνουμε τα ψώνια μας με ένα μόνο μήνυμα την ημέρα στο 13032 και περιθώριο τριών ωρών παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται ότι συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος (click away) και στη συνέχεια και εντός (click inside) και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου. Συζητείται, επίσης, να υπάρχει ένα χιλιομετρικό περίγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορούν να ψωνίζουν οι καταναλωτές.

 

Όσον αφορά στα σχολεία και την εστίαση όλα δείχνουν ότι το άνοιγμά τους θα γίνει τον Απρίλιο.

 

Για την εστίαση το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους προβλέπεται το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου και λίγο πριν το Πάσχα.

 

Για τα σχολεία πρώτα θα ανοίξουν τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και έπονται Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Παράλληλα είναι πιθανή η παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες.

https://dimzoits.blogspot.com/2021/03/2.html

 

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να χαλαρώσει, θα είναι η απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το ωράριο απαγόρευσης για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ.

 

Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή, συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

 

Συζητείται επίσης να καταργηθεί και μια άλλη απαγόρευση: η μετακίνηση με κωδικό 6 στο 13033 από δήμο σε δήμο με ΙΧ στα δυο χιλιόμετρα. Στην Επιτροπή θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση αυτή και οι πολίτες να μπορούν και με το αυτοκίνητό τους (κι όχι μόνο με τα πόδια) να κινηθούν χωρίς χιλιομετρικό «κόφτη» σε όποια απόσταση θέλουν, π.χ. για βόλτα στη θάλασσα ή το βουνό ανεξάρτητα από το που μένουν.

 

Νεότερη ενημέρωση:


Η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο χαλάρωσης του lockdown που έχει επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

 

Οι βασικοί λόγοι είναι η κόπωση των πολιτών από το lockdown που κρατά με τη μια ή την άλλη μορφή του από το Νοέμβριο αλλά και λόγω της πίεσης που ασκείται στην οικονομία από το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς. 

 

Τα σενάρια αυτά πάντως παραμένει άγνωστο το πότε θα εξεταστούν καθώς αναβλήθηκε η αυριανή έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και από άλλες μέρες μετά την Καθαρή Δευτέρα. Έτσι η συνεδρίαση πάει για Παρασκευή. 

 

Παράλληλα ακόμη ένα στοιχείο που οδήγησε στην αναβολή ήταν τα σημερινά κρούσματα κορονοϊού και ο δείκτης θετικότητας που σκαρφάλωσε στο 12,3 προκαλώντας ίλιγγο στους ειδικούς.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου